|
Krowa rasy simentalskiej
odmiana mleczno-mięsna
(Photo taken by Irmgard on July 20, 2006) |
Odkąd pamiętam w gospodarstwie hodowano krowy rasy NCB (nizinna czarno biała). Wszystko zmieniło się w grudniu 2002 roku, kiedy to w gospodarstwie wybuchł pożar. Niestety strawił on oborę razem z inwentarzem. Po opłakaniu strat musieliśmy podląc decyzje czy dalej hodować bydło, a jeżeli tak to jakie? W Bieszczadach wypatrzyłem bydło simentalskie, które dobrze zaaklimatyzowało się w tamtym terenie. Stamtąd przywiozłem dwie pierwsze jałóweczki. Od jednej z nich – Milki – wywodzi się całe stado. Na dzień dzisiejszy to pięć sztuk: protoplastka rodu Milka, jej najstarsza córka Mała Mu, jej młodsza siostra Tośka oraz najmłodsza siostra Łatka i córka Małej Mu – Fiona. To spokojne, zdrowe bydło, dające sporo wybornego mleka. Fachowcy twierdzą, że mleko od simentali jest najsmaczniejsze. Z powodzeniem hodujemy tę rasę i jej mieszańce. Mleko pozyskane od zwierząt w całości przeznaczamy na produkcję:
serów, jogurtów, masła.
Komentarze
Prześlij komentarz